Luni, 05 Februarie 2018 16:59

Declarație comună a rectorilor Universității din București și Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA)

Mircea DUMITRU, rectorul Universității din București, și Remus PRICOPIE, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au făcut astăzi următoarea declarație comună:

”În contextul evenimentelor care au avut loc în ultimele două săptămâni și care au determinat, în diferite forme, un val de reacții la adresa rectorilor unor instituții de învățământ superior și, implicit, la adresa Consiliului Național al Rectorilor, dorim să facem următoarele precizări:

1. Universitatea din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au pledat în permanență pentru consolidarea mecanismelor care să garanteze autonomia universitară. În completarea normelor legale, prevăzute în Constituția României [Art. 32, alin.(6)] și în Legea Educației Naționale nr. 1/2011 [Art. 3, litera k], considerăm că fiecare instituție de învățământ superior are obligația să elaboreze propriile norme interne, care să asigure garantarea autonomiei universitare și evitarea înregimentării politice a universităților.

2. În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităților este o garanție a faptului că opiniile specialiștilor din instituțiile de învățământ superior, exprimate prin publicații de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă și nu sunt influențate de factori externi spațiului academic;

3. Universitatea din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză și formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituție autonomă, și orice alt actor din spațiul public, inclusiv actorii politici.

Ne exprimăm convingerea că acest demers va fi susținut de toate instituțiile de învățământ superior din țară, iar Consiliul Național al Rectorilor, organism apolitic, va sprijini această inițiativă.”

Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU

Rectorul Universității din București

Prof. univ. dr. Remus PRICOPIE

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și 
Administrative (SNSPA)

 

Declarație comună a rectorilor Universității din București și Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), aici.