Joi, 30 Iunie 2016 10:53

Concluzii ale mesei rotunde “Implicaţiile economice ale Brexit-ului”

La dezbaterea “Implicaţiile economice ale Brexit-ului”, organizată de Facultatea de Management (SNSPA), în parteneriat cu Institutul European din România (IER) şi Revista Convorbiri Europene, au luat cuvântul Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României, Gabriela Drăgan, director al IER, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe, Cristian Păun, prodecanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (ASE) şi Alina Bărgăoanu, prorector SNSPA. Evenimentul a fost moderat de Florina Pînzaru, decan al Facultății de Management din cadrul SNSPA.

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.


Toţi cei prezenţi au ajuns la o concluzie comună şi anume că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu afectează România în mod direct: “Chiar dacă Marea Britanie era unul dintre furnizorii principali la bugetul Uniunii, ieşirea ei nu poate afecta România pentru că ţara noastră nu a reuşit niciodată să absoarbă 100% din fondurile europene, iar dacă bugetul UE o să scadă pentru noi nu o sa fie o mare diferenţă”, a afirmat Lucian Anghel (BVB).

În cadrul dezbaterii părerile au fost, de multe ori, împărţite.

“Gradul de educaţie economică şi financiară este foarte scăzut în România în comparaţie cu Marea Britanie. Dacă România făcea acelaşi lucru ca Marea Britanie, eram consideraţi cei mai mari corupţi mulţi ani de acum înainte”, a spus Alina Bărgăoanu, prorector SNSPA.

Prof univ. Alina Bargaoanu, prorector SNSPA, presedinte al Institutului European din Romania, vede doua directii majore ingrijoratoare: "Sunt aproape sigura de faptul ca UE va insemna din ce in ce mai mult zona euro, posibil si zona Schengen. Vineri cancelarul Sigmar Gabriel si Martin Schultz publicau o lucrare comuna in care spun ca eforturile ar trebui canalizate pentru crearea unui Schengen economic. Un lucru de care as vrea sa nu fiu la fel de sigura: este posibil ca Brexit sa declanseze o sarabanda a granitelor in UE, a miscarilor de secesiune care sa ajunga si la noi. Discutia despre Romania e serioasa si dramatica. Discutam de toate, dar nu vedem ca, spre exemplu, Clujul incepe sa se comporte ca un fel de Barcelona. Pretul il va plati Europa Centrala si de Est care, ca de atatea ori in istorie, e inghesuita intre doi colosi - Rusia si Germania. Nu e sfarsitul istoriei, ci reinceputul geopoliticii".

Prof. univ. Gabriela Dragan (IER) atrage atentia ca decizia Marii Britanii de a iesi din UE "nu e doar un divort, e o mutilare, dintr-un organ care traia, cu bune cu rele, cu imperfectiunile lui”. Trebuie sa invatam sa comunicam, astfel incat argumentele rationale sa ajunga si ele la cetatean. Democratia nu se sprijina neaparat pe elite, are nevoie de ele, dar se sprijina pe cetateanul obisnuit.
Multiculturalismul promovat intens la nivelul Uniunii Europene reprezintă unul dintre motivele pentru care UE se află acum într-o situaţie delicată din punct de vedere social, a declarat economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

Valentin Lazea consideră că una dintre aşteptările nerealiste ale cetăţenilor UE a reprezentat-o instaurarea unui adevărat rai economic, care ar fi adus ştergerea datoriilor şi ieşirea din criză pentru toată lumea. Această aşteptare nerealistă, care a dus la crearea de tensiuni, a fost întreţinută printr-o propagandă constantă, care a avut priză în contextul în care mare parte din populaţie nu are o memorie istorică şi nici o educaţie financiară consistentă.
Valentin Lazea a ţinut să precizeze că toate comentariile sale din cadrul dezbaterii reprezintă părerile sale personale, şi nu poziţia oficială a BNR.

Nu doar euroscepticii sunt extremisti. Si eurorationalii, cei care iubesc proiectul european si interventionismul din spatele lui, sunt extremisti, dar de partea cealalta. Calea de mijloc e intre cei doi, considera prof. univ. Cristian Paun, prodecan al Facultatii de Relatii Economice Internationale, Academia de Studii Economice: "Brexit-ul este un semnal legat de proiectul UE, care s-a indepartat semnificativ de ceea ce a propus initial - prosperitate de pe urma liberei circulatii a bunurilor. Acum UE se ocupa de multe alte lucrur,i de redistribuire de resurse, de grupuri de interse salvate in dauna altora si, in general, cetateanul de rand plateste factura”. Prodecanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, Cristian Păun, consideră că una dintre cauzele votului la refendumul britanic este birocraţia.


Apariţii media (selecţie)

Cum a fost: Dezbaterea academică „Implicaţiile economice ale Brexit-ului”

ANALIZĂ: Brexit este rezultatul politicilor de austeritate şi al birocraţiei din UE

Pericolul Brexit: Europa fara memorie si anesteziata de Internet se afla in fata unui razboi?

Valentin Lazea (BNR) despre Brexit: Toată „gargara asta hipsteristă că noi suntem multiculturali“ ne-a adus în situaţia de acum din UE

Brexit: câteva comentarii după conferința de la SNSPA

 

 

Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2016 11:10